Onze casa in Spanje

Geniet van Andalusie

feb
04

Nerja

Posted by Kevin

Nerja is een gemoedelijk plaatsje aan de Middellandse Zee in de deelstaat Andalusie. Het is toeristisch, maar geen plaats bij uitstek voor grote groepen bustoeristen. Het is meer een plaats voor gezinnen die overdag lekker naar het strand willen, gezellig willen eten en een leuke avondwandeling willen maken door de stad. Veel mensen komen op eigen gelegenheid en er zijn veel ‘tweede huisjes’. Vandaar dat je het hele jaar door wel toeristen en overwinteraars ziet. Dat maakt Nerja een ideale vakantiebestemming voor het hele gezin, van een uitgebreide rondreis of fly&drive door Andalusie als zomervakantie tot snelle goedkope last-minute vliegvakantie in het voorseizoen of naseizoen.

Nerja’s charme zit ‘m onder andere in de mooie ligging op een rotsplateau boven de zee waardoor zich een groot aantal stranden hebben gevormd met ieder een eigen karakter. Dit in combinatie met het prachtige uitzichtspunt Balcon de Europa en de typisch Spaanse smalle straatjes in het oude centrum maken Nerja echt sfeervol. De twee hoofd(winkel)straten zijn Calle Cristo (met het postkantoor ‘Correo’) en Calle Pintada.
Omdat het stadje later tot ontwikkeling is gekomen dan de kust ten westen van Málaga, is er relatief weinig hoogbouw. Aan de ene kant wordt Nerja omsloten door landbouwgebied en aan de andere kant door een rotsachtig natuurgebied met prachtige uitzichtspunten en stranden. De kustlijn bedraagt 16 kilometer waarvan 13 kilometer strand.

Nerja is ook beroemd om haar grotten, de Cuevas de Nerja, die aardig wat toeristen trekken. Deze liggen in Maro, een klein dorpje dat bij de gemeente Nerja hoort. Achter Nerja ligt een pittoresk oud-Moors plaatsje, Frigiliana, een karakteristiek dorp met witte huisjes en steile kronkelstraatjes. Echt een leuke aanrader! Daarnaast is Nerja een leuk startpunt om het verdere achterland, de natuur, de steden (bijvoorbeeld Granada, Sevilla, Córdoba, Ronda en Málaga) en het cultuurgoed van Andalusië te verkennen.

Onder Spanjaarden is deze badplaats ook vooral bekend vanwege de immens populaire televisieserie ‘El Verano Azul’ (de blauwe zomer) uit de jaren 80. In het westen van Nerja ligt een gelijknamig park om de serie te herdenken met het originele bootje ‘El Barco’.

Burriana Beach

 
Het dichtstbijzijnde strand van alle 3 de Capistrano-complexen is Burriana Playa, een prettig breed strand met karakteristieke, een prettig breed strand met karakteristieke vissersbootjes en een leuke boulevard. Aan het strand worden grote pannen paella bereid en sardientjes geroosterd op houtskoolvuur. Burriana is vanaf het centrum niet te zien en kan te voet worden bereikt via een steil looppad die langs de Parrador (het beschermde staatshotel van Nerja) loopt. Op dit strand wordt ook aan watersport gedaan (duiken, waterfietsen, waterscooters etc.). Het grootste strand in het centrum is Torrecilla Playa, waar zich ook ons restaurant Bagels & Tapas bevindt.

Overigens is onlangs dan eindelijk dan toestemming gegeven voor de bouw van een jachthaven en Torrox heeft serieuze plannen voor een eigen golfbaan.
De markt van Nerja is op dinsdagochtend en op zondagochtend is er een rommelmarkt, beide in het nieuwe deel van Nerja (volg de borden ter hoogte van de rotonde bovenaan Burriana Playa).

 

Bovenstaande teksten zijn afkomstig van de website Leveninandalusie.nl ©