Onze casa in Spanje

Geniet van Andalusie

feb
04

Granada

Posted by Kevin

 

• 250.000 inwoners, vanaf Torrox Pueblo 106 km (1,5 uur)

Universiteitsstad Granada is beroemd om zijn prachtige Alhambra . Een bezoek aan dit sprookjesachtige complex staat toch zeker bovenin in de top 5 van ‘things to do’ als je in Andalusië bent. Meer informatie over dit onderwerp vind je onder het kopje ‘doen’.

Je zou het bijna vergeten, maar Granada heeft nog meer te bieden. Het is echt een levendige sfeervolle stad met zo’n 250.000 inwoners, veel historie en bovenal: een indrukwekkende ligging op een hoogvlakte in het Siërra Nevada-gebergte. Zoals overal in het binnenland is het er zomers erg heet en ’s winters behoorlijk koud. In de zomermaanden zijn er sowieso hordes toeristen die de stad vanwege het Alhambra overspoelen. Een skigebied met permanent besneeuwde gletsjers ligt vlak bij de stad, wat een schitterend plaatje oplevert. Alleen de snelweg door de bergen heen naar Granada toe is al een beleving.

Je kunt er leuk winkelen en uit eten gaan. Het oude centrum bestaat eigenlijk uit 2 delen: enerzijds een ruim opgezet centrum met grote historische gebouwen en veel winkels c.q. winkelketens (hier zijn de meeste parkeergarages). Anderzijds is er het nog oudere Moorse centrum met kleine kronkelstraatjes – het Albaicín – dat tegen de heuvel van het Alhambra aan is gebouwd (aardig wat klimmen, dus). In de smalle straatjes, die je echt te voet moet verkennen, vind je veel barretjes en restaurantjes. Begin bij de Plaza Nueva met de Santa Anna kerk en als je bereid bent een stukje te klimmen tot aan de Mirador wordt je getrakteerd op een schitterend uitzicht op het Alhambra!

• In Granada wonen veel zigeuners, oftewel gitanos, die nog altijd hun eigen cultuur hooghouden. Aan flamencomuziek in deze stad dus geen gebrek. In de casas cuevas (grotwoningen) in Sacromonte zijn regelmatig flamencoconcerten voor toeristen.

• Voor het authentieke Moorse gevoel kun je een Arabisch badhuis bezoeken (dicht bij Plaza Nueva bevindt zich het badhuis ‘Hammam’ www.hammamspain.com/granada  en een andere aanrader schijnt te zijn Aljibe de San Miguel, www.aljibesanmiguel.es .

• Een andere manier om de Moorse invloed op de stad te proeven is een bezoek aan een theehuis, een tetería. Ze zijn uiteraard vooral in de Moorse wijk te vinden, zo ook boven de baden van de Hammam.

• Op zaterdagmorgen is er markt op het Plaza Larga. Wellicht overbodig: let in de grote steden altijd op zakkenrollers, zeker op pleinen waar artistiekelingen hun kunsten vertonen voor grotere groepen mensen.

• Als je geen zin hebt om naar een gratis parkeerplaat of een parkeergarage in het drukke centrum te zoeken, kun je natuurlijk net erbuiten parkeren en gewoon een taxi nemen.

De markt van Granada is op donderdag- en zondagochtend.

 

Bovenstaande teksten zijn afkomstig van de website Leveninandalusie.nl ©