Onze casa in Spanje

Geniet van Andalusie

feb
04

Tips

Posted by Kevin
1. Alhambra (Granada) of Mezquita (Cordoba)

De grootste culturele attractie van Andalusie is het paleizencomplex Alhambra in het prachtige Granada waar tot de 16e eeuw de Moorse sultans met hun harems in alle weelde verbleven. Alleen al de rit door het Siërra Nevada gebergte (waar je een groot gedeelte van het jaar kunt skiën is indrukwekkend. De Mezquita in het oude Cordoba is de enige overgebleven moskee van Spanje die werd omgebouwd tot kathedraal en is naar onze mening al even prachtig.

2. Balcon de Europa

Bij een stadswandeling door het historische centrum van Nerja mag natuurlijk een bezoek aan het beroemde uitzichtspunt Balcon de Europa niet ontbreken tijdens de vakantie. Je kunt natuurlijk ook even naar beneden lopen voor het schattige strandje Calahonda, het meest gefotografeerde strand van Spanje. Zowel overdags als ’s avonds prachtig! Leuk voor de kinderen: vanaf hier kun je ook een rondrit maken per paardenkoets of treintje (achter de kerk).

3. Las Cuevas de Nerja

De top-3 attractie van Spanje zijn de druipsteen grotten ‘ Las Cuevas de Nerja ‘ in Nerja- Maro . Niet zo groot (je bent ongeveer 1,5 uur binnen), wel erg mooi en vooral in de zomer lekker koel. Als je naar de deelgemeente Maro rijdt of loopt (4 km van Nerja centrum), kun je ook meteen het mooie Romeinse aquaduct zien.

4. Frigiliana

Frigiliana is een pittoresk wit dorpje dat 6 kilometer achter Nerja ligt. Het is het best bewaard gebleven Moorse dorp van Andalusië en heeft vanwege z’n pracht al vele prijzen gewonnen. Witgekalkte huisjes, kronkelstraatjes met oude klinkers, veel bloemen, leuke eetzaakjes met dakterrassen en een prachtig uitzicht! Voor wie geen genoeg kan krijgen van de Spaanse dorpen, is het wijndorp Cómpeta ook de moeite waard.

5. Feria of cultureel feest

Er wordt in Andalusië behoorlijk wat afgefeest en dit staat meestal garant voor een hoop sfeer en gezelligheid. Leuk om je vakantie te plannen tijdens een van de vele festiviteiten of (katholieke) feestdagen (zoals de Semana Santa paasprocessies  en wat echte Spaanse cultuur op te snuiven. Staat er tijdens je verblijf in Torrox niks in de planning? Dan kun je in Andalusië altijd wel in een andere plaats terecht voor bijvoorbeeld een feria (stadsfeest) die eens per jaar in iedere plaats gehouden wordt.

6. Tapas eten & Bar El Molino

Wat is Spanje zonder een avondje tapas eten? Laat je tafel vol zetten met een selectie van lekkere tapas en geniet van een heerlijk glas wijn, sangria, tinto de verano of sherry . Als je bent volgegeten en je wilt nog uitgaan , dan kun je bijvoorbeeld vanaf een uurtje of 11 uitbuiken in de voormalige olijfolie-molen ‘ Bar El Molino ’ in Nerja. Hier speelt elke avond een Spaanse gitarist-zanger mooie Spaanse ‘canciones’. Met het juiste publiek zit de sfeer er dan al snel in en kan zelfs gedanst worden. Spaanser dan dit wordt het niet…

7. Cerro Gordo (La Herradura)

De kust tussen Nerja en La Herradura is tot officieel natuurgebied verklaard. Je vindt hier een aantal kleine strandjes en de kustweg (N340) is prachtig om te rijden als je een huurauto mocht hebben. Vlak voor La Herradura ligt de berg Cerro Gordo. Als je hier naar boven rijdt, heb je een indrukwekkend uitzicht over de kust en halverwege vind je ook een mooi restaurant ‘Restaurant El Mirador de Cerro Gordo’ . Wil je daarna nog even verder rijden, dan kun je naar La Herradura zelf of je kunt een bezoekje brengen aan de kleine jachthaven ‘Marina del Este’ vlak na La Herradura.

8. Ronda

Ronda is een schitterende historische Spaanse stad die prachtig gelegen is op een heuvel in een glooiende vallei. Bijzonder is dat de stad doorkliefd wordt door een soort spelonk waardoor de huizen bovenop een steile rotswand staan. De culturele binnenstad is prachtig, evenals het omringende landschap. Ronda ligt niet zo ver van het mooie Sevilla – dat ook zeker een bezoek waard is -, maar dan zouden wij wel aanraden om er te overnachten.


9. Strand & Chiringuito

Torrox en Nerja tellen meer dan een dozijn stranden die allemaal van elkaar verschillen. Op een aantal hiervan vind je ‘chiringuitos’, de typisch Spaanse strandrestaurants waar door de Spanjaarden met name ’s middags gegeten wordt. Als restaurant zijn ze vaak eenvoudig, maar hoe dan ook wel een aanrader voor liefhebbers van specialiteiten als gegrilde vis en paella. Je vind de nodige chiringuitos op Playa Playazo, Playa Burriana, Playa Cantarin en ook in La Herradurra en Torrox Costa.

10. Shoppingmall ‘El Ingenio’

De één vindt het niks, de ander wil na een week strand & cultuur wel weer eens wat anders. Vooral op regenachtige dagen is ‘El Ingenio’ in Torre del Mar een aanrader. Er zitten hier ongeveer 20 grote moderne winkels (waaronder de hypermarkt Eroski) en de prijzen zijn beduidend lager dan in Noord-Europa.
Voor wie het niet erg vindt nog een stuk verder te rijden, kan bijvoorbeeld naar Plaza Mayor in Malaga (vlakbij de airport en IKEA) voor het betere shoppen . Wil je het wat dichter bij ‘huis’ houden, breng dan eens een bezoek aan één van de markten in de omgeving.

 

Bovenstaande teksten zijn afkomstig van de website Leveninandalusie.nl ©